Kuchnia z sercem
Dziesięć lat temu porzuciłam duże miasto, by zamieszkać w Alfredówce, niewielkiej wiosce na skraju Puszczy Sandomierskiej, w północnej części województwa podkarpackiego. Tu, w rodzinnym domu swoich dziadków, stworzyłam gospodarstwo ekoturystyczne Dobre Miejsce i odkryłam kuchnię lasowiacką. Dawne przepisy zyskały nowe życie i stały się źródłem przepysznych inspiracji.
Gotuję z sercem
W miesiąc podcasty z przepisami kuchni lasowiackiej kręcone w podkarpackiej Alfredówce zdobyły tysiące fanów. Autorką „Kuchni z sercem” jest Joanna Sadecka-Kurnik, która, zgodnie z duchem dawnych mieszkańców Puszczy Sandomierskiej, podcastowe menu dopasowuje do pór roku. Pokazała już, jak upiec chleb, zrobić syrop z bzu czarnego i konfiturę różaną. W planach jest kultowa kapusta ziemniaczana.
Podcasty „Kuchnia z sercem” powstają w Alfredówce nieopodal Nowej Dęby. W „Dobrym Miejscu” jak nazwali swoje gospodarstwo Joanna Sadecka-Kurnik i Marcin Kurnik, którzy ponad 10 lat temu zostawili duże miasto, by zamieszkać w sercu Puszczy Sandomierskiej. Zamieszkali w domu po dziadkach Joanny i przez dekadę zapraszali do niego turystów. Od początku uważali, że kultura lasowiacka i leśne bogactwo są atutem północnej części województwa podkarpackiego i mogą pomóc w rozwoju turystyki w zakątku Polski, który do tej pory kojarzony był głównie z przemysłem i tarnobrzeską siarką. Swoich gości wtajemniczali zatem w bogactwo tej kultury, a przede wszystkim pozwalali rozsmakować się w kuchni Lasowiaków. Joanna uczyła się jej od podstaw, zgłębiając dostępne opracowania i historyczne przepisy.
„Słuchałam naszych gości, byłam ciekawa ich opinii. Kiedy w Polsce modny stał się nurt wegański, zapytania o to, czy taką kuchnię oferujemy, stały się powszechne. To w naturalny sposób rozwinęło moje zainteresowania kuchnią lasowiacką. Ona od początku mnie interesowała jako dziedzictwo regionu, tym bardziej, że z wykształcenia jestem kulturoznawcą – opisuje Joanna Sadecka-Kurnik. – Tak mnie ten temat zafascynował, że kiedy w ubiegłym roku zamknęliśmy gospodarstwo, nadal chciałam popularyzować kuchnię regionalną, a poprzez nią kulturę regionu. Wydaje mi się, że to jest także ten moment, w którym dziedzictwo lasowiackie budzi się w działaniu. Przybywa inicjatyw społecznych z nim związanych, ludzie chcą na nim budować nowe rzeczy.”
Produkcję 14-odcinkowej serii postanowił dofinansować samorząd województwa podkarpackiego. Premiera kolejnych filmów prezentowana jest na facebookowej witrynie krajoznawczej: Podkarpackie. Profil Podkarpackie na Facebooku, na którym ukazuje się cykl „Kuchnia z sercem”, obserwuje już ponad 55 tys. fanów, a każdy z odcinków obejrzało kilka tysięcy osób.